Tom i Jerry slave 80. rođendan

Planetarno poznati crtani likovi uz koje su odrastale mnoge generacije – Tom i Jerry, proslavljaju svoj 80. rođendan.

Mačak iz crtanog filma, kojem je dosadio miš koji živi u njegovoj kući, osmišljava zavjeru kako bi ga izbacio napolje i to tako što će ga prvo uloviti u klopku na koju stavi komad sira. Miš, koji zna šta mačak smijera, bezbjedno se dočepa sira i odlazi punog stomaka.

Vjerovatno možete da pretpostavite šta se sljedeće događa. Priča se završava kao i uvijek: s mačkom koja urla od bola, ali koja ne odustaje od svog plana.

Zaplet crtića je možda poznat, ali priča iza njega možda nije. Od osvajanja Oskara do tajne produkcije iza “gvozdene zavjese” Hladnog rata – tako su Tom i Jerry, koji pune 80 godina, postali jedan od najpoznatijih svjetskih parova “glumaca”, piše BBC.

Ovaj dvojac je, međutim, izmišljen iz očaja. Odjeljenje za animaciju studija MGM, gdje su radili kreativci Bill Hanna i Joe Barbera, borilo se da dostigne uspjeh drugih studija koje su izbacile uspješne crtane likove poput Mickeyja Mousea ili Gice Prasića.

Animatori MGM-a, obojica mlađi od 30 godina, počeli su da osmišljavaju svoje ideje. Barbera je rekao da voli jednostavan koncept crtića o mačkama i miševima, uz sukobe i jurnjavu, iako je to do tada bilo nebrojeno puta urađeno.

“Puss gets the Boot” bio je prvi crtani film koji su objavili 1940. godine. To je bio pravi hit koji je osvojio nominaciju za Oskara za najbolji animirani kratki film.

Menadžeri su im u početku rekli da ne brzaju previše. Promjena plana uslijedila je kada im je jedna uticajna ličnost iz Teksasa poslala pismo s pitanjem kada može da očekuje još jedan od tih “divnih crtanih filmova o mačku i mišu”.

Jasper i Jinx su, kako su ih isprva nazvali, postali su – Tom i Jerry.

U naredne dvije decenije, Hanna i Barbera nadgledali su stvaranje više od 100 ovih kratkih crtanih filmova. Za završetak svakog od njih trebalo je nekoliko nedjelja, a koštali su i do 50.000 dolara po filmu, tako da je moglo da se uradi samo nekoliko crtića godišnje.

Crtani o Tomu i Jerryju iz ovog perioda smatraju se najbolje urađenim, s bogatom, ručno crtanom animacijom i detaljnim pozadinama koje su im pomogle da osvoje sedam nagrada Oskar, a uz to, pojavljivali su se kao sporedni likovi u nekoliko igranih filmova.

Kada se odjeljenje animacije MGM-a zatvorilo, Hanna i Barbera osnovali su sopstvenu kompaniju.

U 80 godina od svog nastanka, Tom i Jerry su se pojavili u svim adaptacijama, od verzije za djecu do muzičkog filma iz 1992. godine, gdje su pjevali i govorili.

Bill Hanna umro je 2001. godine, a Joe Barbera preminuo je 2006. Godinu dana prije smrti, Barbera je posljednji put uradio kratki crtani o ovoj dvojcu, što je ujedno bio i prvi bez njegovog partnera.

“Odlično smo se razumjeli i svako od nas je duboko poštovao rad onog drugog”, rekao je Barbera o njihovom odnosu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *