Ovako je pjevačica grupe ”Roxette” saznala da ima rak: Srušila se i izgubila vid

Pjevačica grupe “Roxette” Mari Fredrikson (Marie Fredriksson) preminula je u ponedjeljak nakon što se 17 godina borila s teškom bolešću.

Sve je počelo 11. septembra 2002., kad se vratila s trčanja sa svojim suprugom Mikaelom Bolisom (Bolyos).

Požalila se da se ne osjeća dobro, a onda je odjednom izgubila vid u desnom oku, što ju je prestrašilo, prenosi “Mirror”.

Krenula je prileći, ali se srušila na podu kupatila i udarila glavom o lavabo toliko jako da je doživjela epileptični napad. Hitno je prevezena u bolnicu s teškim potresom mozga, a dva dana kasnije ljekari su joj pronašli zloćudni tumor na stražnjoj strani glave.

Podvrgnula se operaciji koja je trajala četiri sata, a zatim mjesecima hemoterapije i radioterapije. Gubitak kose je nije toliko pogodio, ali je izgubila sposobnost čitanja, pisanja i brojanja, a nekoliko mjeseci nakon operacije nije mogla govoriti.

Godine 2003. objavila je da je ozdravila.

Iza mene je teška godina, ali sad sam zdrava. Ne idem više na liječenje – rekla je medijima u rodnoj Švedskoj.

Već naredne godine je izdala solo album “The Change”, a 2010. se vratila u “Roxette”.

Nažalost, 2016. je morala otkazati sve koncerte na turneji i tom se prilikom oprostila od publike.

– Bilo je to sjajnih 30 godina! U mom sjećanju ostaje samo radost i ponos kada se sjetim svih naših svjetskih turneja. Te su uspomene golem dio moga života. Posebno sam ponosna na to što sam se vratila nakon teške bolesti i s “Roxette” obišla svijet još nekoliko puta – napisala je Mari i zahvalila stotinama hiljada fanova na podršci.

Njen kolega iz benda ”Per” je za australske medije tom prilikom otkrio da je pjevačica u jako lošem stanju.

– Ne može hodati, desna noga joj više uopće ne funkcionira. Odlučila je da više ne može, nastupi su joj oduzimali previše energije – ispričao je.

Mari je preminula u ponedjeljak, u 61. godini, a iza nje su ostali suprug Mikael, te njihovo dvoje djece kćerka Ines Džozefin (Inez Josefin) i sin Oskar (Oscar).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *